Novi Sad
21.11.2013.
07:57
Nekoliko škola i vrtića u Novom Sadu ne dobija pomoć od gradskih vlasti, pa su roditelji prinuđeni da deci obezbede minimalne uslove za boravak iz sopstvenog džepa.
  • 23.11.2013 17:53
    ... - Ima ko ima puno itisona
    Ako će već bivši direktor, da ga ne oslovljavam na drugi način kako i zaslužuje, ići u njegovu matičnu državu i poneti tepihe, srećno mu bilo. Neka se ne vraća svima će biti bolje.A i drugi, koji su isto radili neka slede njegov put.
  • mama

    21.11.2013 19:44
    ništa novo
    Ne vidim ništa novo u ovoj vesti. Moja sada ide u osnovnu školu (drugi razred),a kada je krenula u jaslice, u vrić "Novosađanče" na Limanu, mi roditelji smo skupili pare za tepih. E onda su naravno prešli u stariju grupu, kod druge vaspitačice i u drugu sobicu, pa sve nanovo-Jovo, opet tepih, pa osim tepiha i TV, DVD, klimu, ali ne iste godine, već svake godine nešto drugo su tražili. A da zamalo da zaboravim da smo davali i po 500 dinara za vodu u aparatu... A onda vaspitačice pitaju da li je nečiji tata stolar, da dođe da im napravi kutak za decu, naravno za dž, a materijal opet mi roditelji plaćali... E sad u tu istu sobicu i kod istih vaspitačica došla nova mlađa deca, a neke mame znam i opet im traže pare za tepih, kao šta onaj više ne valja! Za sada nam u školi ništa od ovoga nisu tražili, sem što plaćamo 320 dinara za prvo polugodište za obezbeđenje i 500 dinara za đački dinar, a to bilo kao na dobrovoljnoj bazi. Verovatno su ove učionice opremili neki drugi roditelji, čija deca idu sada u starije razrede.
  • Vaspitac

    21.11.2013 18:29
    Gospodo draga a sta bi ste vi za 2700 dinara za ceo mesec ? Tu se dobija dorucak, rucak, vaspitno obrazovni rad, nega dece...sve aktivnosti koje se obavljaju tokom dana. Ova usluga je u Beogradu oko 10.000, a grad dotira ostalo...pa eto !
  • pu

    21.11.2013 18:28
    Vrtici isto dobijaju oko 150 EUR po detetu
    Predskolska ustanova od roditelja dobija 3000 a od grada jos 13000. To je oko 150 EUR. Toliko se placa i u privatnim gde imaju sve, sve. Znaci vrtic moze da pokrije sve troskove za boravak dece. Zasto onda kukaju da nemaju i otimaju od roditelja? Lopurde!
  • jamajka

    21.11.2013 16:45
    ne zaboravite...
    ...svi vi dragi roditelji,koji za boravak deteta u vrticu placate oko 3.000 dinara mesecno, da Zalosno detinjstvo za svako to dete, iz gradske kase, dobije jos oko 13.000 dinara, sto znaci da oni svakog meseca za svako dete dobiju 16.000 dinara! Malo li je? Dosta i za bolju hranu i za itisone i za bojice i za wc papir, ali taj novac se ne trosi na decu, vec na plate.
  • Ana

    21.11.2013 15:50
    Budite srecni sto vrticiu Novom Sadu u opste rade!Te zene rade bez plata,čuvaju vašu decu!Porodilje nisu dobile nikakvu nadoknadu od juna meseca-žive verovatno od vazduha!Videla bih ja vas da vrtići počnu da štrajkuju! Doneli bi Vi i hranu i wc papir samo da vam neko čuva dete skoro ceo dan!!!!Budite zahvalni vaspitačicama što još uvek sa osmehom RADE::::
  • Cakana

    21.11.2013 15:43
    to su vaša deca...
    Dobro sam upućena u ovu temu i mogu vam reći da je istina negde na sredini! Istina je da roditelji dosta pomažu predškolskoj koja je u vrlo teškoj situaciji, ali je isto tako i istina da je opet, kada se sve sabere, jeftinije od privatnih vrtića! Međutim, sve ovo je na dobrovoljnoj bazi, pa ako mislite da ne treba da date-to otvoreno i kažite i učinite, a ne ovde da iznosite mišljenje i blatite sve redom, a sigurno nije baš sve tako crno. Pođite od toga da sve to radite zarad dobrobiti vašeg deteta, a ne zbog P.U. Isto to vaše dete i isprlja i izmaže zid ili povrati po tom istom tepihu ili se upiški... Pa bože moj, i kući je tako zar ne?! Samo je kući daleko manji broj dece-razmislite tek o tome! Kada se sve uzme u obzir, ogromne grupe, manjak vaspitača, loše stanje u P.U., dođemo do zaključka da i nije tako loše! Pa gde je nestala humanost, tolerancija, optimizam?! Dajte da nekako ovo društvo već jednom ozdravi! Srdačan pozdrav! :-)
  • ...

    21.11.2013 15:01
    Ima ko ima puno itisona
    Zašto bivši direktor ne donese svoje itisone ? Kad bude menjao svoje u Crnoj Gori neka donese malo i u vrtić.
  • !

    21.11.2013 14:59
    Roditelji postali deoničari
    Sada roditelji koji opremaju vrtiće svojim parama treba da traže deonice tj. deo dobiti.

    Pa to nigde nema da se preduzeće oprema sredstvima roditelja.
  • ExNS

    21.11.2013 14:33
    @hm - nista cudno
    Tacno je da mi pomazemo skolu u koju nasa deca idu i tacno je da su roditelji aktivni u PTA (parent teacher association).
    Isto tako tacno je da za svaki donirani dolar mi dobijamo potvrde od skole (ili bilo koje druge ustanove) kao dokaz za donaciju kojom sebi mozemo da umanjujemo porez.
  • 21.11.2013 12:53
    Grebi se gde mozes
    U vrticu ''Cuperak'' dobro da ne traze da kozu s ledja oderemo,traze za itisone,krecenje,wc papir,vlazne maramice,bojice,papir,selotejp,grebu se od roditelja za sve usluge tipa farbanje zardinjera,ograda,popravke dotrajalog inventara,igracaka, itd a recimo u nekim drugim vrticima (svi su naravno ''Radosno detinjstvo'') ne traze bas nista od toga.Kako to objasniti?
  • iiiiiiiiiii

    21.11.2013 12:49
    sramota
    bruka za drzavu novi sad ma strasno prepucavanje preko nase dece nisu oni krivi to je nasa buducnost dobra su ona gde odrastaju i gde zive ....
  • 21.11.2013 12:38
    sremac
    mogu Crnogorci šta hoće da organizuju, pa i beseda za to su rođeni, jer njihov čovek je direktor ekonomske škole, i boli ga uvo što djaci u 21. veku u toaletu imaju čučavce, što roditelji, kreče učionice,nastavnici kupuju brave i popravljaju vrata i prozore.SRAMOTA i za Dabetića, Vidjikanta .
  • Scotch Bonnet

    21.11.2013 12:01
    Populizam na delu
    Sramotno je citati "uspehe" SNS-a i njihovih poslusnika iz ZVERI i Trece Srbije dok surova realnost pokazuje nesto sasvim drugo.

    Ovo je samo jedan od mnogobrojnih dokaza da aktuelnoj vlasti bas kao i predhodnoj nije uopste stalo do gradjana niti ih bilo sta interesuje po tom pitanju osim svoje fotelje i budjelara.

    Jadno i bedno.

    Nista se ne razlikuju od DS-a i ostalih feuda iz Beograda.
  • Dejan

    21.11.2013 11:26
    Vrtić PEtar PAn
    Vrtiću PEtar Pan (plaćamo mesečno Radosnom Detinjstvu), a onda kupujemo:
    IGRAČKE, mobilni telefon za vaspitačicu, papir za štampanje, o krečenju I tepihu se pregovara...
    A tamo sedi najveći VIŠAK zaposlenih u jednoj javnoj firmi, zar ne?
  • Jo-jo

    21.11.2013 11:25
    Dragi rodtelji...
    Ako niste zadovoljni, ispišite dete i upišite ga u privatni vrtić, izdvajajte 100-150€ mesečno pa nećete morati da kupujete ni WC papir, ni Tv, ni tepih!!! Cena koju plaćamo za čuvanje i vaspitavanje naše dece je smešno niska!!!U Beogradu je cena državnog vrtića mnooooooooogo viša, pa čak i u svim ostalim gradovima u Srbiji. Zato...ili ćutite ili plaćajte privatni vrtić ili unajmite dadilju!
  • Roditelj

    21.11.2013 10:30
    eeej breee...
    Ja DEBELO plaćam porez ovoj državi, mesečno na vreme izmirujem sve svoje obaveze i povrh svega toga moram da donosim wc papir, vlažne maramice, bojice, papir za crtanje i sve ostalo od potrošnog materijala za detetov boravak u vrtiću!!! Pa stvarno dokle više!
  • Privatnik

    21.11.2013 10:16
    Bolje poklanjati i ne placati porez, neko obrnuto.
  • Mama

    21.11.2013 10:02
    @hm - nista cudno
    Tako je, to je vrlo rasprostranjeno u razvijenim zemljama. Samo, razlika je u tome što se tamo pod učešćem roditelja podrazumeva poklanjenje njihovog slobodnog vremena i znanja a ne konstantno grebanje za pare radi nabavke klime, TV-a, krečenja, igračaka i sl sa sve spiskovima ko je "dužan". Tako da su tamo vrlo aktivne mame koje ne moraju da rade pošto žive u državama gde jedna osoba može od svog rada da finansira celu porodicu....
  • hm

    21.11.2013 08:55
    nista cudno
    .. ovo nije nista cudno, u mnogim organizovanijim zemljama od ove, roditelji aktivno ucestvuju u zajednici i rade iste stvari..
    malo se ovde previse ceka da neko drugi nesto uradi, i vecnia sveta sedi i kuka cekajuci..
    svaka cast roditeljima koji su preuzeli stvar u svoje ruke..
    za svaku pohvali
  • 21.11.2013 08:38
    2x
    Kada je dete krenulo u jaslice kupili itison jer ga nije bilo, ALO BRE ZA JASLICE, a kad je prešao u stariju grupu (3 god) kupili opet jer se stari posle pranja raspao. Naravno da se uprava ponaša ovako kad znaju da se roditelji uvek slože oko ovakvog vida "donacije" jer niko neće da dozvoli da se dete po hladnom parketu, laminatu valja.
  • 21.11.2013 08:18
    Plavi Čuperak
    I u Sremskoj Kamenici u vrtiću Plavi Čuperak, roditelji su o svom trošku kupili tepihe za sobe, krečili su sobe u sopstvenoj režiji, a čak su i usisavali tepihe sa kućnim usisivačima...To je skroz ok jer jer je to za našu decu koja tamo provode dosta vremena, tako da kada već grad i država nisu u stanju da omoguće osnovne elementarne uslove za normalan rad i život neka bar roditelji to omoguće koliko mogu.
  • s

    21.11.2013 08:12
    Svaka generacija roditelja kupi tepih,grejalicu,tv,sta sve .Kada dodje nova generacija, roditelji opet sve kupe.Stalno vrese psihicki pritisak tipa ,, to je za dobro vaseg drteta,, .Gde zavrse sve te stvari kada dodje nova generacija i kupe se nove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna